Isolatieglas

Isolatieglas is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de Nederlandse woningen en gebouwen, maar wat is isolatieglas nu precies? Zoals de naam al zegt is isolatieglas beglazing met een isolerende werking. Het glas is opgebouwd uit twee lagen enkelglas waarbij een isolerende werking ontstaat door de luchtruimte (spouw) die aanwezig is tussen de glasbladen.

Heeft u glasschade aan de dubbele beglazing van uw woning of bedrijfspand of wilt u uw woning of bedrijfspand laten isoleren met dubbele beglazing? Neem dan contact met ons op. We zijn dag en nacht bereikbaar voor glasschadeherstel en helpen u graag met het juiste glas voor een betere isolatie.

HR+ of HR++ beglazing

Tegenwoordig wordt isolatieglas vaak uitgevoerd in HR (hoog rendement) beglazing. Bij HR beglazing is er een flinterdunne metaalcoating aangebracht aan de spouwzijde van het glas die de warmte reflecteert. Bovendien is de luchtspouw gevuld met het edelgas Argon.

HR beglazing kan de kwalificatie + of ++ krijgen. De kwalificatie is afhankelijk van de breedte van de spouw. De regel is dat HR+ beglazing een U-waarde heeft tot 1,2 en vanaf 1,1 mogen we de kwalificatie HR++ toekennen.

Hoe goed isoleert isolatieglas?

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt met de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt). Dit is de hoeveelheid warmte die door de ruit heen verloren gaat per eenheid van tijd, oppervlakte en temperatuurverschil tussen beide zijdes van de ruit. De hieruit voortkomende U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Hoe lager de U-waarde is, hoe hoger de isolatiewaarde van de ruit zal zijn.

Type glas

U-waarde (W/m²K)

Enkele beglazing5,8
Isolatieglas2,8
Isolatieglas HR+1,2 – 1,6
Isolatieglas HR++1,2 – 0,9
Isolatieglas triple HR++0,9 -0,6

Triple beglazing

Triple beglazing wordt ook wel driedubbelglas genoemd. Zoals de naam in feite al verklapt is het een driedubbele ruit, waarbij twee keer een spouw wordt gecreëerd tussen de glasbladen. Met deze ruit worden U-waardes behaald van lager dan 1,1 W/m²K. Hierdoor behaalt triple beglazing isolatiewaarden die net zo goed zijn als een volledig geïsoleerde buitenmuur van een nieuwbouwwoning.

Het nadeel van triple beglazing is dat het logischerwijs dikker is dan reguliere beglazing. Daardoor kan dit glas soms niet in bestaande kozijnen toegepast worden. Een eventuele oplossing hiervoor is HR++ beglazing met een 1,0 coating. Dit is een verbeterde versie van de HR coating en met een spouwbreedte van 15 mm wordt een U-waarde van 1,0 W/m²K behaald.

Meer informatie over isolatieglas

De medewerkers van GSF Glasgroep adviseren u graag welk type isolatieglas geschikt is voor uw woning, bedrijfspand of gebouw. Bel 0320 – 257 157 voor meer informatie.

Informatie nodig of isolatieglas bestellen?

Neem contact met een van onze experts op

Glasschade melden?

Neem contact met ons op