Veiligheidsglas

Veiligheidsglas staat ook bekend als gelaagd glas. Deze glassoort bestaat uit meerdere lagen glas, gescheiden door een transparante kunststoflaag uit polyvinylbutyral (PVB). Veiligheidsglas kan in diverse lagen uitgevoerd worden, zelfs zo dik dat het een kogelwerende tot kogelbestendige gradatie krijgt. Gelaagd glas zal door toepassing van de folies eveneens een geluidwerende functie hebben. Met speciale akoestische folies zijn er zelfs zeer hoge geluidsreducties te behalen. Bovendien worden uv-stralen ook tegengehouden door folies tussen het glas.

Heeft u glasschade aan veiligheidsglas of wilt u uw pand beveiligen met een sterke gradatie gelaagd glas? Neem dan contact met ons op. We zijn dag en nacht bereikbaar voor glasschadeherstel en helpen u graag met het juiste glas voor een betere beveiliging.

Akoestische beglazing

Geluid wordt veroorzaakt door de verplaatsing van trillingen of golven door lucht, vloeistof of een vaste stof. Deze trillingen brengen de omringende lucht in beweging en worden als geluid waargenomen wanneer ze opgevangen worden door ons oor. Geluid zou ook omschreven kunnen worden als drukvariatie die met het menselijke oor waarneembaar is.

Isolatieglas in combinatie met gelaagd glas, voorzien van akoestische folies kan een zeer hoge mate van geluidsreductie betekenen. Deze beglazing heeft vele toepassingen, zoals het tegenhouden van straatgeluiden en het opheffen van popfestival- of discotheekgeluiden.

In de Wet Geluidshinder en het Bouwbesluit zijn eisen op het gebied van geluidswering van scheidende constructies opgenomen. Deze eisen hebben betrekking op geluid dat van buitenaf of binnenuit de ruimtes binnen mag dringen. In onderstaand overzicht ziet u de mogelijk te behalen geluidsreducties met akoestische beglazing.

Glassoort

Samenstelling

Akoestische demping

Standaard isoglas4-15-429 dB
Akoestisch isoglas6-15-433 dB
Akoestisch isoglas10-15-636 dB
Isoglas 1 zijde gelaagd6-15-44.236 dB
Isoglas 1 zijde gelaagd v.v. akoestische folie6-15-44.239 dB
Isoglas 1 zijde gelaagd v.v. akoestische folie8-15-44.241 dB
Isoglas 2 zijden gelaagd v.v. akoestische folie44.2-15-44.242 dB
Isoglas 2 zijden gelaagd v.v. akoestische folie44.2-20-66.249 dB
Isoglas 2 zijden gelaagd v.v. akoestische folie64.2-24-86.251 dB

Kogelwerende beglazing

De samenstelling van kogelwerende beglazing en daarmee de dikte van het glaspakket is afhankelijk van de kogelweringsklasse waar het aan moet voldoen. Er zijn diverse klassen met alleen een niet-splinterwerende en een wel-splinterwerende classificering. De klassering zegt precies wat de ruit doet bij inslag. Een ruit die voldoet aan een bepaalde klasse met een splinterwerende classificatie zal een kogel tegenhouden, waarbij geen splinters vrijkomen aan de veilige zijde van het glas. Kogelwerend glas met een niet-splinterwerende classificatie wordt bijvoorbeeld toegepast in pompstations en post- en bankloketten.

Varianten kogelwerend glas

Er bestaan twee varianten kogelbestendig glas:

  • enkel bestaand uit glas met PVB-tussenlagen
  • bovenstaande uitvoering in combinatie met een kunststof (veelal polycarbonaat) laag

Beide varianten hebben hun voor- en nadelen. De eerste variant is (veel) dikker en daardoor veel zwaarder dan de met polycarbonaat (PC) uitgevoerde gelijk geclassificeerde tegenhanger. De tweede variant is echter veel vatbaarder voor beschadigingen aan de PC-zijde en een stuk duurder in kostprijs.

Onderstaande tabel toont de weerstandsklasse van kogelwerende beglazing afhankelijk van het type vuurwapen.

Advies op maat

GSF Glasgroep levert en plaatst kogelwerend glas voor bijvoorbeeld juweliers, pompstations, penitentiaire inrichtingen, musea, ambassades en luchthavens. Hiervoor hanteren wij de Europese norm EN-1063.

Wilt u meer weten over veiligheidsglas, zoals akoestische of kogelwerende varianten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden en eisen met betrekking tot uw situatie.

Informatie nodig of veiligheidsglas bestellen?

Neem contact met een van onze experts op

Glasschade melden?

Neem contact met ons op